Обґрунтування можливості застосування композитних матеріалів для зміцнення бурильних труб - Федора, Д. В.; Чарковський, В. М. (My University, 2023)
У науковій літературі все більше публікацій присвячується питанню зміцнення бурильних труб новітніми композиційними матеріалами, такими, як карбонове волокно. Проблема все ще полягає в тому, що вартість таких труб залишається відносно високою. У даній роботі зроблено спробу оцінити доцільність застосування карбонового волокна у якості матеріалу, призначеного для зміцнення бурильних труб від зносу та від дії підвищеного осьового навантаження. З цією метою на прикладі однієї із газових свердловин глибиною 5500 м, пробуреною у Дніпровсько-Донецькій западині виконано розрахунок максимальної вартості бурильної колони за умови так званої «нульової ефективності».
Keywords: Дніпровсько-Донецька западина; бурильна колона; композитні матеріали