Особливості енергоефективного автоматичного керування процесами транспортування вугілля на шахті - Яцюк, Д. С.; Продан, Б. Ш.; Бубліков, А. В. (НТУ ДП, 2024)
З оглядом на те, що Україна має значні запаси корисних копалин, вугільна промисловість довгі роки була однією з ключових галузей економіки нашої держави. Але з обранням України європейського вектору розвитку відбулося переосмислення також й її енергетичної стратегії. Згідно з нею, до 2050 року відбудеться перехід до зеленої енергетики з метою максимального наближення до кліматичної нейтральності. Однак, незважаючи на те, що основний акцент при генеруванні електроенергії буде зроблений на відновлювані джерела енергії та атомні електростанції з масовим впровадженням storage-систем та сучасних інформаційних технологій для її зберігання й розподілу, повністю завдання балансування в енергосистемі країни без теплових електростанцій вирішене не буде. І це відображено в енергетичній стратегії. Крім того, певні марки вугілля є необхідними складовими для хімічних та металургійних процесів, тож абсолютна повна відмова від шахтних підприємств не передбачається. Підтвердженням тому є активна розробка нових лав навіть в умовах війни. Але, в процесі реструктуризації видобувної галузі планується залишити тільки рентабельні підприємства. Підвищення їх рентабельності буде досягатися, у тому числі, за рахунок впровадження нових інноваційних технологій, що дозволять підвищити екологічність та безпеку видобутку вугілля та зменшити собівартість цього процесу. Тому дослідження енергоефективних алгоритмів керування режимами роботи гірничих машин є актуальними для українських шахтних підприємств.
Keywords: видобуток вугілля; енергоефективне автоматичне керування; керування процесами транспортування; транспортування вугілля на шахті