Математичне моделювання зони зминання масиву свердловинним зарядом вибухової речовини за ударною адіабатою породи - Кононенко М. М.; Хоменко О.Є.; Косенко А. В.; Соболєв В. В. (НТУ "ДП", 2025)
За ударною адіабатою породи розроблена аналітична модель радіусу зони зминання, що формується у масиві гірських порід при підриванні свердловинного заряду з урахуванням діаметру свердловини, величини тиску і масової швидкості частинок породи на контакті вибухової речовини з породою та меж міцності породи на розтягання-стискання. Порівнянням результатів дослідження математичної моделі радіуса зони зминання за ударною адіабатою породи, з отриманою раніше аналітичною моделлю, розрахованою на основі тиску продуктів вибуху встановлено розбіжність, що не перевищує 6%. Порівнянням результатів аналітичних оцінок радіуса зони зминання з результатами чисельного моделювання, встановлена розбіжність величини радіусу означеної зони, яка не перевищує 5%. An analytical model of the radius of the crush zone formed in the rock mass during blasting of a borehole charge has been developed based on the shock adiabat of the rock, taking into account the borehole diameter, the pressure value and the mass velocity of rock particles at the contact of the explosive with the rock and its tensile-compressive strength limits. A comparison of the results of the study of the mathematical model of the radius of the crush zone based on the shock adiabat of the rock with the previously obtained analytical model calculated based on the pressure of the explosion products revealed a discrepancy of no more than 6 %. A comparison of the results of analytical estimates of the radius of the crush zone with the results of numerical modeling revealed a discrepancy in the radius of the specified zone within 5 %.
Mathematical simulation of the crush zone of a rock mass by a borehole charge of explosive substance along the shock adiabat of the roc
Keywords: масив порід; свердловина; вибухова речовина; ударна адіабата породи; зона зминання.; rock mass; borehole; explosive; rock shock adiabat; crush zone.