Методика приведення видів енергії, що використовується на кар'єрах, до співставленого вигляду - Темченко, А. Г.; Стовпик, С. М.; Темченко, О. А. (Журфонд, 2019)
В статті обґрунтовано об’єктивну необхідність подальшого розвитку наукового підходу щодо оцінки та вибору енергозберігаючих технологій відкритої розробки залізорудних родовищ, що має важливе значення для успішного функціонування гірничодобувної галузі промисловості України. Запропоновано методику приведення різних видів енергії до співставленого вигляду, що дозволить визначити ефективність гірничого виробництва за енергетичним критерієм оцінки енергії праці персоналу, основних переділів та оцінки уречевленої енергії в матеріалах і устаткуванні, ключовим принципом якого є енергозбереження, що досягається певними технологічними та організаційними методами за умови забезпечення мінімуму питомих енерго-економічних витрат.
Keywords: економія енергоресурсів; экономия энергоресурсов; энергосбережение; энергетические ресурсы Украины; енергозбереження; енергетичні ресурси України