Використання антибіотиків у лікарській практиці - Шумей, А. Л.; Говоруха, Олена Юріївна (НТУ ДП, 2022)
Антибіотики – це хіміотерапевтичні засоби мікробного, рослинного або тваринного походження, їх напівсинтетичні й синтетичні аналоги та похідні, які вибірково пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів, вірусів, найпростіших, грибів, а також затримують ріст пухлин. В основі одержання антибіотиків лежить антагонізм між мікроорганізмами – антибіоз. В основі вибіркової дії антибіотиків лежить специфічне зв'язування з мішенями - специфічними активними групами та речовинами при додаванні препарату, що є унікальними для бактерій й відсутні у людини.
Keywords: антибіотик; медицина