Перспективи інтеграції України в енергетичний ринок Євросоюзу - Геращенко С. О.; Смєсова В. Л.; Шагоян С. Л.; Кобцева А. В. (НТУ "ДП", 2025)
Досліджено сучасні тенденції розвитку європейського енергетичного ринку, включаючи зростання попиту на відновлювані джерела енергії та зменшення залежності від викопного палива. Визначено місце України в європейському енергетичному ринку як потенційного постачальника електроенергії, природного газу та водню. Виокремлено ключові виклики, пов’язані з інтеграцією, зокрема технічні, економічні та політичні бар’єри. Запропоновано рекомендації щодо посилення конкурентних позицій України на європейському енергетичному ринку шляхом модернізації інфраструктури, впровадження зелених технологій та гармонізації законодавства з європейськими стандартами. Modern trends in the development of the European energy market are studied, including the growth of demand for renewable energy sources and the reduction of dependence on fossil fuels. Ukraine’s place in the European energy market as a potential supplier of electricity, natural gas and hydrogen is determined. Key challenges related to integration are identified, in particular technical, economic and political barriers. Recommendations are proposed on strengthening Ukraine’s competitive position in the European energy market through infrastructure modernization, implementation of green technologies and harmonization of legislation with European standards.
Prospects of ukraine's integration into the eu Energy Market
Keywords: світовий енергетичний ринок; проблеми енергетичного ринку України; інтеграція в енергетичний ринок Євросоюзу; world energy market; problems of the Ukrainian energy market; integration Ukraine into the European energy market.