Класифікація показників, що відображають ефективність функціонування контролінгу на промисловому підприємстві - Букреєва, Дар'я Сергіївна (My University, 2015)
Мета статті полягає у систематизації та класифікації показників, що відображають ефективність функціонування контролінгу на промисловому підприємстві. На основі аналізу існуючих підходів до визначення ефективності використання контролінгу, було запропоновано наукове обґрунтування класифікаційних ознак показників підприємства, що відображають ефективність його функціонування при використанні механізму контролінгу. В результаті проведеного дослідження, розроблена класифікація показників, яка найбільш повно розкриває їх роль в оцінці ефективності функціонування механізму контролінгу. Встановлено, що до класифікаційних ознак слід віднести: характер впливу, рівень планування, рівень ієрархії, етапи реалізації механізму контролінгу. Обґрунтовано, що групування показників за наведеними класифікаційними ознаками дозволяє здійснювати цілеспрямований контроль та аналіз ефективності функціонування підприємства і, на цій основі, формувати планові показники подальшого ефективного розвитку підприємства. При цьому забезпечується зв'язок між стратегічним та оперативним рівнями управління, колективною та індивідуальною відповідальністю за досягнення стратегічних цілей, поточним та стратегічним контролем ефективності функціонування механізму контролінгу. Теоретично обґрунтовано, що розроблена класифікація є засобом досягнення ефективності функціонування підприємства. Цінність роботи полягає у тому, що розроблена класифікація показників дозволяє встановити цілі підприємства на різних рівнях планування у кількісному виразі, вивчити вплив результатів діяльності кожної з ланок підприємства, як ієрархічної структури, на досягнення його стратегічної цілі, декомпозувати її до рівня нефінансових показників та оцінити, як ефективність функціонування підприємства так і ефективність дії механізму контролінгу
Keywords: механізм контролінгу, показники підприємства, показники ефективності контролінгу, рівень планування, етап реалізації механізму контролінгу, рівень ієрархії, характер впливу