Розробка конструктивних основ досконалих моделей бурових коронок - Аскеров, І. К.; Ігнатов, А. О. (НТУ ДП, 2022)
Відомо, що породоруйнівний інструмент – це частина бурового снаряда, яка призначена для безпосереднього руйнування гірської породи в процесі буріння свердловин на їх вибії. Увесь породоруйнівний інструмент для обертального буріння свердловин можна поділити на дві великі групи: інструмент для буріння свердловин з відбором керна – коронки та інструмент для буріння без відбору керна – долота [1]. Бурові коронки у свою чергу підрозділяються на алмазні, твердосплавні, дробові а долота – на пікобури, лопатеві, алмазні та шарошкові [2]. Принцип дробового буріння полягає ось у чому. Буровий дріб або породоруйнівні кулі, потрапляючи під торець коронки, перекочуються по вибію при обертанні снаряда та тиску осьового навантаження. Перебуваючи під тиском коронки при постійному зіткненні з породою вибію та з торцем коронки, дріб руйнує гірську породу і одночасно спрацьовує метал нижньої частини коронки. Сам же дріб при цьому стирається з утворенням великого та дрібного металевого шламу. У процесі буріння шлам і зруйнована порода піднімається з вибію в кільцевий простір між снарядом і стінками свердловини висхідним потоком рідини для промивання [3]. Параметрами режиму дробового буріння є: величина навантаження на дробову коронку, число обертів снаряда, і кількість рідини для промивання, що подається в свердловину.
Keywords: бурова коронка; породоруйнівний інструмент; буріння