Методика дослідження напружено-деформованого стану масиву аналітичними методами при переході з технологій відкритого видобутку на технології відкрито-підземного видобутку залізорудної сировини - Шепель О. Л. (НТУ "ДП", 2025)
Встановлено, що обрана методика досліджень напружено-деформованого стану при комбінованому видобутку дозволяє ефективно моделювати та візуалізувати задачі для прийняття інженерних рішень. Доведено, що дослідження напружено-деформованого стану гірничого масиву доцільно виконувати класичними методами математичного моделювання, а саме методом кінцевих елементів. Представлення результатів у вигляді ізоліній є наочним, оскільки дозволяє швидко визначати межі зон напружень, ідентифікувати найбільш навантажені та розвантажені ділянки масиву, а також оцінити взаємний вплив відкритих і підземних робіт. Це є ключовим для оцінки стійкості та прийняття проєктних інженерних рішень. A study established that the chosen methodology for analyzing the stress-strain state during combined mining effectively models and visualizes tasks for engineering decision-making. It was proven that it is appropriate to analyze the stress-strain state of rock masses using classical mathematical modeling methods, specifically the finite element method. Presenting the results as contour lines is a clear way to quickly identify the boundaries of stress zones, locate the most stressed and unstressed areas of the rock mass, and evaluate the mutual influence of open-pit and underground workings. This is key for assessing stability and making design-related engineering decisions.
Research methodology for the stress-strain state of rock mass using analytical methods during the transition from open-pit mining technologies to open-pit and underground mining technologies for iron ore
Keywords: відкрита; комбінована; підземна; комплексна розробка; руда; магнетитові кварцити; напружено-деформований стан.; open-pit; combined; underground; integrated mining; ore; magnetite quartzites; stressstrain state