Заселення запорозьких вольностей в українській історіографії 1920-30-х років - Швайба, Н. І. (My University, 2008)
Дослідження історії заселення Запорозьких Вольностей в історіографії має тривалу традицію. Витоки її сягають ще середини ХІХ століття, коли був започаткований підхід до вивчення Новоросійського краю через висвітлення історії його заселення та колонізації.
Keywords: новоросійський край; козацтво; краєзнавство; Заселення запорозьких вольностей; історіографія