Дослідження та синтез системи автоматичного керування температурою теплоносія у варильному котлі для виготовлення фруктових джемів
Date Issued
2022-04-06
Author(s)
Соловйов, Максим
Abstract
Об'єкт дослідження: система автоматичного керування температурою теплоносія у варильному котлі для виготовлення фруктових джемів.
Мета роботи: підвищення якості процесу нагріву фруктових джемів у варильному котлі за рахунок вдосконалення алгоритму автоматичного керування температурою теплоносія.
Вдосконалення алгоритму автоматичного керування температурою забезпечується через визначення нових закономірностей при дослідженні залежностей критеріїв якості перехідного процесу на виході системи автоматичного управління від параметрів закону автоматичного управління.
З урахуванням особливостей технологічного процесу, сформовані наступні критерії якості роботи системи автоматичного керування температурою теплоносія у варильному котлі для виготовлення фруктових джемів:
- час наростання повинен прагнути до мінімального значення. Причому за час наростання приймається час входу температури воду у діапазон ±2,0 °С навколо уставки;
- перерегулювання не повинне перевищувати 2,0 °С в абсолютних одиницях керованої величини.
У ході виконання кваліфікаційної роботи магістра отримані наступні результати:
- створена імітаційна модель системи автоматичного керування температурою теплоносія у варильному котлі для виготовлення фруктових джемів;
- проведений синтез системи автоматичного керування з урахуванням обґрунтованих критеріїв якості роботи системи, та визначене ефективне налаштування регулятора температури на основі встановлених залежностей критеріїв якості перехідного процесу на виході системи автоматичного управління від параметрів закону автоматичного управління;
- розроблене програмне забезпечення системи автоматичного керування температурою теплоносія у варильному котлі для виготовлення фруктових джемів.
Мета роботи: підвищення якості процесу нагріву фруктових джемів у варильному котлі за рахунок вдосконалення алгоритму автоматичного керування температурою теплоносія.
Вдосконалення алгоритму автоматичного керування температурою забезпечується через визначення нових закономірностей при дослідженні залежностей критеріїв якості перехідного процесу на виході системи автоматичного управління від параметрів закону автоматичного управління.
З урахуванням особливостей технологічного процесу, сформовані наступні критерії якості роботи системи автоматичного керування температурою теплоносія у варильному котлі для виготовлення фруктових джемів:
- час наростання повинен прагнути до мінімального значення. Причому за час наростання приймається час входу температури воду у діапазон ±2,0 °С навколо уставки;
- перерегулювання не повинне перевищувати 2,0 °С в абсолютних одиницях керованої величини.
У ході виконання кваліфікаційної роботи магістра отримані наступні результати:
- створена імітаційна модель системи автоматичного керування температурою теплоносія у варильному котлі для виготовлення фруктових джемів;
- проведений синтез системи автоматичного керування з урахуванням обґрунтованих критеріїв якості роботи системи, та визначене ефективне налаштування регулятора температури на основі встановлених залежностей критеріїв якості перехідного процесу на виході системи автоматичного управління від параметрів закону автоматичного управління;
- розроблене програмне забезпечення системи автоматичного керування температурою теплоносія у варильному котлі для виготовлення фруктових джемів.
Subjects
File(s)![Thumbnail Image]()
Loading...
Name
КР_маг_Соловйов_МО.pdf
Size
3.15 MB
Format
Adobe PDF
Checksum
(MD5):a1349dca3545c52101488b44eb2b89b8